Számvitel, könyvvezetés, könyvelés


Azt szeretné, hogy vállalkozása könyvelése mindig tökéletes legyen? A könyvelésben is válaszon egy megbízható partnert, akivel a hiányos és nem megfelelő könyvelés okozta komoly problémákról megfeledkezhet.

Könyvelőirodánk magasan képzett és gyakorlott munkatársai, precízen és pontosan végzik az Ön vállalatának teljes körű könyvvezetését, az analitikus és főkönyvi számlák könyvelését, a számviteli beszámolók és szabályzatok elkészítését. Így Önnek mindig időben kész lesz könyvelése, amely minden szempontból megfelel a legfrissebb jogi követelményeknek. Vállalkozása könyvelése jó kezekben könnyen kezelhető és áttekinthető lesz.

Nyerjen betekintést a könyvelés kulisszái mögé – mi így dolgozunk, és ezt a precizitást garantáljuk Önnek is. Könyveléshez, számvitelhez kapcsolódó feladatok lépésről lépésre:

Az első legfontosabb lépés a vállalat megismerése. Mielőtt a tényleges könyvelés megkezdődne, előbb áttekintjük vállalkozása társasági szerződését, valamint az előző évek mérlegeit, adóbevallásait, hogy megfelelő képet kapjunk a vállalkozás tevékenységéről. Minden esetben megismerjük vállalkozása számviteli politikáját, hogy megtudjuk milyen előírások szerint működik vállalkozása, kik a felelősök, milyen mértékben és miért felelnek. Mindezt fontosnak tartjuk ahhoz, hogy számlákat valóban megfelelően kezelhessük. Fontosnak tartjuk, hogy könyvelői munkánk szerves része legyen a vállalatának, a mindennapoknak, mintha irodánk is része lenne vállalatának.

Minden esetben megvizsgáljuk a főkönyvi kivonatát, hogy betekintést nyerjünk az aktuális év forgalmára, befektetett eszközei mértékére, kintlévőségeinek nagyságára, hitel, lízing felvételére. Amennyiben van rá lehetőség, egyeztetünk a vállalkozás könyvelőjével, a folyamatban levő, lezáratlan gazdasági eseményről, mely fontos információ ahhoz, hogy a cég könyvelését megkezdhessük.

A Pordi Könyvelő Iroda Kft. tagjai esetenként még látogatást is tesznek vállalatánál, hogy az általuk könyvelt vállalkozást, valamint a cég mindennapjait is megismerjék, lássa hol, és hogyan működik vállalkozása – így tudnak annak szerves részévé válni.

Munkafolyamat megkezdése – az irattározás

Munkánk fontos részét képezi az irattározás, hiszen biztosítanunk kell, hogy az általunk kezelt vállalkozások könyvelései visszamenőleg is mindig naprakészen elérhetőek legyenek. Az irattározás feladatai:

A feldolgozott számlákat, dokumentumokat a következők szerint kellett osztályozzuk: bejövő számlák, kimenő számlák, pénztár, vegyes, bank, szerződések, iratok, levelezések, bérek, adóbevallások, végezetül pedig az osztályozás szerinti dossziékat megnyitjuk.

Papíralapon és CD-n való archiválás:

Fontos, hogy cégünk a nyilvántartásokat kinyomtatásuk után CD-re is elmenti, így garantálva, hogy azok hosszú távon is elérhetők legyenek.

Papíron és a CD-n archivált dokumentumok:

 • naplók: bejövő napló, kimenő napló, vegyes napló, bank napló
 • kartonok: 1, 2, 3, 4, 5, 8 számlaosztály főkönyvi kartonjai
 • tárgyi eszköznyilvántartások
 • ÁFA analitikák
 • önellenőrzések és a hozzájuk tartozó analitikák nyomtatása (önellenőrzési pótlék-számítás, jegyzőkönyvek és nyilvántartások)
 • szállító folyószámlák
 • vevő folyószámlák
 • pénztárjelentés
 • főkönyvi kivonat
 • bérjegyzékek
 • bérkartonok

 

Főkönyvi számlaszámok megnyitása:

Az előző év teljes körű lezárása után, a nyitó főkönyvi karton leegyeztetése és át nem vezetett tételek lekönyvelése – könyvelő irodánk megnyitja vállalata főkönyvi számláit.

 

Beérkező havi könyvelési dokumentumok feldolgozása:

Miután megismertük cége szabályzatát, múltját és jelenét, előkészítjük az irattározást, megnyitjuk a számlákat, melyek után megkezdődik a számlák feldolgozása:

Első lépés az Ön által átadott számlák érkeztetése:

A könyvelés számára átadott dokumentumot dátum-bélyegzővel látjuk el, azonnal a beérkezéskor. Majd rendezzük, csoportosítjuk a ránk bízott számlákat a következők szerint: kimenő, bejövő, bank, egyéb, átutalásos, készpénzes, valamint dátum szerint. Ezt követi a számlák áttekintése, amikor is a számlákat az ÁFA, a számviteli és a TAO törvény szerinti megfelelés alapján ellenőrizik.

Ellenőrizzük az előírások alapján a száma követező részeit:

 • vevő, szállító neve
 • vevő, szállító pontos címe
 • vevő, szállító adószáma
 • pontos dátum
 • kifizetés módja
 • gazdasági esemény megnevezése
 • TEAOR kód
 • mennyiségi egység
 • mennyiség
 • nettó érték
 • ÁFA feltüntetése százalékosan és összegszerűen
 • bruttó érték
 • (egyszerűsített számlánál ÁFA feltüntetése százalékosan, és a számla bruttó értéke)

Minden esetben csak az ellenőrzést követően fűzzük le a csoportosított számlákat a megfelelő dossziékba.

A könyvelés következő lépése a kontírozás

Ennél a feladatnál a legfontosabb az előzetesen megszerzett információ. Az Ön vállalkozásának számlatükrével, és a számviteli és adó törvény előírásainak megfelelően a kontír-számokat felvezetjük a számlákra és a könyvelendő dokumentumokra. Minden számviteli dokumentumot, mely könyvelésre kerül a következőkkel látjuk el: kontír számok, könyvelő szignója, könyvelést igazoló dátum-bélyegző.

A könyvelés maga

Az előkészített számviteli dokumentumok rögzítése, lekönyvelése.

A könyvelés elengedhetetlen része, az ellenőrzés

Mivel könyvelői munkánk során elengedhetetlen a precizitás, ezért a könyvelés, rögzítés folyamata után minden esetben az ellenőrzés következik, melynek lépései a következők: vevők egyeztetése, szállítók egyeztetése, vevő folyószámla áttekintése, és a szállító folyószámla egyeztetése (a vevő és szállító folyószámla áttekintésénél kiemelt figyelmet fordítunk a lejárt tartozásokra, és ezekkel kapcsolatban minden esetben egyeztetünk a vállalkozóval). A vevő és a szállító folyószámlához hasonlóan készítjük el az ÁFA egyeztetést, amely része az analitika leegyeztetése összegszerűségében az ÁFA kartonokkal.

Az ellenőrzés részét képezi továbbá a bankszámlák záró egyenlegének egyeztetése a könyveléssel, a pénztár egyeztetése és a főkönyvei egyeztetés. Fontos, hogy az könyvelés végén tartott ellenőrzésben szereplejen a bank és a pénztár valamint a bankszámlák és bankszámlák közötti átvezetési számla egyeztetése is, amely esetben mindig szem előtt tartjuk, hogy a banktól felvett készpénzekről szóló bizonylat nem jut el hozzánk, mely gyakran előfordulhat. Ezért könyvelés után az átvezetési számla egyenlegének alakulását, egyenlegét is kiemelt figyelemmel kísérjük.

Az ellenőrzés folyamatában bármilyen egyenlőtlenség esetén megkeressük a hibát, és azt haladéktalanul korrigáljuk. Vállalkozásának könyvelése így lehet valóban hibátlan és hiánytalan.

Havi ÁFA bevallás elkészítése

A könyvelés után teljesítjük vállalkozása állam felé fenn álló ÁFA bevallási kötelezettségeit is, és erről természetesen Önt mindig időben tájékoztatjuk.

Vállalkozása ÁFA bevallását a lekönyvelt tételek alapján elektronikus úton küldjük el, majd a visszaigazolásokat is kezeljük. Minden ÁFA bevallását és elfogadó eBEV nyugtát pdf. formátumban is megőriz könyvelő irodánk, hogy azok minden esetben gyorsan és könnyen megtalálhatóak, elérhetőek, és visszakereshetőek legyenek. Nálunk nincsenek elkallódó iratok, csak hiánytalan teljesítés.

Az ÁFA ellenőrzése is a rendszeres könyvelési feladatok közé tartozik, ilyenkor vállalkozása NAV folyószámláján ellenőrizzük azt, hogy:

 • az egyes adónemek főkönyvi kartonnal való egyezőséget mutatnak-e az előírás oldalon
 • az egyes adónemek befizetési oldalon egyezőséget mutatnak-e a főkönyvi kartonokkal
 • van-e elmaradt bevallás
 • van-e tartozása a NAV felé a vállalkozásnak, és ha igen akkor arról haladéktalanul írásban tájékoztatjuk Önt

Rendszeres könyvelői faladunk mellett, – melyek a fentieket tartalmazzák – kérésére természetesen a megszokott precizitással, az év végi könyvelői teendőket is ellátjuk.

 

Az év végi teendők közé tartozik a:

Beszámoló – mérleg, eredmény-kimutatás és kiegészítő melléklet – elkészítése, elküldése, közzétételi díj lekérdezése és elküldése.

Ezen kívül az év végén kerül sor az iparűzési-adóbevallás elkészítésére és elküldésre és ez az időszak az SZJA bevallás elkészítésnek időpontja is.

Bízza ránk könyvelését és felejtse el a fejtörést. Válasszon könyveléséhez egy megbízható és precíz partnert – vegye fel velünk a kapcsolatot, még ma. Hívjon minket az +36 1/219-5629 telefonszámon, vagy üzenjen nekünk – könyvelés könnyedén.

Kérjen személyre szóló árajánlatot, kollégáink örömmel állnak a rendelkezésére
Elérhetőségeink »

Bármi kérdése merülne fel keressen minket személyesen a 06/1-219-5629 számon

© 2016 Minden jog fenntartva Pordi könyvelőiroda